Село Шипково

Село Шипково се намира в северните склонове на Средна Стара планина, в гънките на Предбалкана, в източните склонове на Васильовска планина на 20 км западно от град Троян и на около 47 км югоизточно от Тетевен. Селото е разположено по долината на река Ръждавец – ляв приток на река Бели Осъм, в контактната зона на Национален парк “Централен Балкан”.
Наименованието си село Шипково е получило от първите заселници, като преданията говорят, че селото е било обградено от шипкови храсти. Днешното село Шипково съществува от около 1630 година. Населението на селото наброява около 1100 души. Надморската му височина е 680 м.н.в., а курортът “Шипковски минерални бани” е на 700 м надморска височина и обхваща обща площ от 45000 декара.
Село Шипково има умерено-континентален климат – прохладно лято и мека зима. Средната годишна температура за региона е 10 градуса.
Свежестта и екологично чистата природа, неповторимото съчетание на вековни букови гори и различни видове иглолистни дървета, бистрите планински ручеи, кристално чистия въздух, чудните и неповторими скални образувания и пещери и лековитите извори правят село Шипково величествено и неповторимо, все по-търсено и посещавано място.
В региона около Шипково се срещат редки дървесни видове, които представляват голям интерес за всички гости на селото и курорта. По чудните планински масиви се срещат боровинки, къпини, диви малини и голямо разнообразие от гъби и лековити билки. В богатите ловни полета на шипковското землище добър прием намират ловците-туристи от България и чужбина. Тук се срещат: сърна, дива свиня, благороден елен, мечка, по-рядко вълк и други хищници. Прелитат и редки грабливи птици.